Jdi na obsah Jdi na menu
 


Darmožrout! Kolik takových je?

25. 6. 2013

Plat  pana ředitele  VZP Kabátka (předtím totéž u pana Horáka):

12 měsíců x 225 000,-  =  2 700 000,-+odměny 6 x 225 000,-  =  1 350 000,- d o h r o m a d y  3 050 000,- za rok 3 050 000 : 365 =  8 356,- Kč za jeden den včetně svátků.

 Kolikpak si vydělá průměrný občan za jeden den?  (maximálně 500,-). Proč má mít ředitel  VZP větší požitky než prezident republiky a ministři? Nehledě na platy managementu pojišťoven, které jistě také nejsou pouze pětimístné cifry.  A lidé to trpí - na nemocné děti a nákladné operace, které pojišťovna odmítá proplácet se pak pořádají sbírky, vláda a justice mlčí, pojišťovna se však chová jako stát ve státě a jede si dál. Není to forma hyenismu, nebo něčeho ještě horšího?  Na co je taková pojišťovna, když nemocný člověk musí za vše platit: návštěvu lékaře, pobyt a stravu v nemocnici, doplatky (a nemalé) za léky, některé operační zákroky atd. Inu VZP tady není pro lidi, ale lidi tady jsou pro pojišťovnu, aby odváděli  penízky na zdravotní pojištění a pojišťovna si mohla stavět paláce a rozdělovat horentní sumy svým zaměstnancům. A když něco málo zbude - tak možná nějaký ty drobečky pro pacienty.Sviňárna !!! (Ohlas občana, jistě ne jediného).

     Tento email mi nedá, abych rovněž nezareagoval. Tisíckrát souhlasím s názorem, že takový člověk je nejen „darmožrout“(viz níže), „vyžírka“, „chamtivec“ a charakterový šmejd tím více, že vedle něj vidím Žaluda (ČD), bývalého šéfa Sazky Hušáka, šéfa ČEZ Romana a řadu dalších a jejich půlmilionové měsíční „almužny“  a  stejně vysoké „všimné“ v rámci odměn a je mi na zvracení. Co mi však u tohoto člověka, tedy ředitele VZP Kabátka vadí (stejně jako u všech předchozích ředitelů a stávajících členů managementu, předsednictva a dozorčí rady), že je to instituce, která tyje z peněz svých klientů, aniž by de facto hnuli prstem. Na rozdíl od ČEZ, které jsou firmou výrobní a na ty peníze si jako firma umí (ne vždy poctivě) vydělat.

     VZP jako největší pojišťovna ve státě s největším počtem klientů, prožila za posledních deset let řadu ekonomických veletočů. Osobně mám za to, že management nebyl dostatečně kvalitní ne snad po stránce  odbornosti a kvalifikace (i když kdo ví, odbornost a kvalifikace celého managementu lze zjistit dost těžko a i zde platí „Já na bráchu, brácha na mě“), ale hlavní příčinu vidím v naplňování podvraťácké vize politického zadání, které velmi úzce souvisí s řadou postupů  korupčního charakteru. Centrum tohoto dění nebylo (a není) nikde jinde, než u vlády a vládních politiků, koaličních poslanců apod. Miliardové dluhy, které VZP měla, nebyly způsobeny nedostatkem financí, ale nezodpovědným hospodařením, ve kterém byla rozhodující cena zakázek. Je všeobecně známé, že řada technického, technologického a přístrojového vybavení byla pořizována dost nestandardně, jinými slovy předraženě a mnohdy i neúčelně. Navzdory tomu nebyly tyto kauzy do důsledku vyřešeny a viníci tak nebyli nijak šetřeni, tedy ani potrestáni. Manka v rozpočtu VZP byly vždy doplněny z rezerv ministerstva zdravotnictví nebo financí, tedy z peněz daňových poplatníků. A bylo vymalováno.

     VZP má několik milionů klientů, kteří u této instituce formou zdravotního pojištění svěřují své prostředky k tomu, aby v případě potřeby klientů byly použity na jejich léčbu. Je to vlastně taková zdravotní kampelička, spořitelna, kde občané, mj. povinně, vkládají nemalé částky ne vždy snadno vydělaných peněz (mnohdy chybějících v domácím či rodinném rozpočtu). Jenže lidé ve VZP, přesněji jeho management s nimi nakládají řečeno  jako se svými, což de facto není pravda, protože pokud by měli takto hospodařit se svými penězi, nikdy by nedopustili, aby se hospodařilo tak, jak se hospodaří. Oni naopak hospodařili (a hospodaří) s vědomím, že to nejsou jejich peníze a tedy jak se říká, „Z cizího krev neteče“, což je nijak nevede k potřebě rozumného a odpovědného vynakládání těchto prostředků jak do technologie, tak do ostatních investic. Notabene investic, jako jsou drahé a nákladné  sídla instituce, poboček, ale i jiné nemovitosti, např. chaty, rezidence apod. Z toho vyplývá, že tímto nezodpovědným plýtváním finančních prostředků (rozuměj cizího majetku), které jim byly svěřeny pro potřebu péče o zdraví klientů, dopouští se trestného činu podle § 220 tr. zákona „Porušení povinností při správě cizího majetku“, přičemž nemůže být řeč o takto spáchaném trestném činu z nedbalosti, ale právě naopak.

     Jak však vyplývá z kauzy posledních dnů ve věci zadržení a uvalení vazby na několik politiků či pracovníků státní správy nebo jiného státního orgánu, přesněji případ korupčního jednání tří poslanců, kteří se cíleně vzdali poslaneckého mandátu za slíbenou protislužbu politických špiček vládní administrativy, že  takové jednání „není trestným činem“, ale „běžnou politickou praxí pro vyjednávání“. Z toho lze dovodit, že stejný názor akceptují i v případě, že management VZP používá svěřené prostředky klientů, tedy cizí majetek, v rámci „běžné investiční praxe VZP“. Znamená to, že ani v tomto případě z pohledu rozpočtově (ne)odpovědné vlády, do jejíž kompetence VZP patří, by se nejednalo o trestný čin. Vrátím-li se k meritu věci, pak to zřejmě (nebo samozřejmě) neplatí ani v případě, že na základě vkladů z nemocenského pojištění klientů si management a ředitel VZP vyplácí takto horentní částky na své platy. Ergo kladívko za výsledky, které si nikdo za rámeček nedá, resp. že VZP, v úzké spolupráci s MZ v rámci úsporných opatření vlády, nadále krátí položky z úhradové vyhlášky, které ohrožují zdraví pacientů, jinak klientů VZP. K ohrožení péče o zdraví pacientů-klientů VZP však dochází i ve zmíněném neoprávněném používání (zneužívání) svěřených finančních prostředků klientů v případě různých výdajů investičního i neinvestičního charakteru nikoliv pro opodstatněné potřeby VZP, ale spíše k nadstandardnímu prostředí pracovišť nebo jiných exkluzivit,  dokonce pro osobní výhody (rekreace versus relaxace) ani ne tak pracovníků, jak samotného managementu VZP. Tak tomu všemu  se po pravičácku říká „běžná praxe“. Jako by tím chtěli dokázat jejich tvrzení, že stát je špatným hospodářem. Že těmi hospodáři jsou oni sami, jim inteligentům, zřejmě  nedochází. Ještě štěstí, že už brzy půjdou (snad všichni) do pryč!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář