Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otevřený dopis předsedovi vlády P. Nečasovi

25. 6. 2013

Petr  N e č a s

předseda vlády ČR

P r a h a

Pane předsedo vlády,

     Se zájmem jsem si přečetl Váš projev, přednesený v Bavorském zemském sněmu. V něm jste uvedl řadu dějinných i historických faktů, vážících se k oběma zemím a národům. Je sice poněkud zarážející, že jste tyto skutečnosti více uplatňoval na bázi křesťanské, nebo lépe řečeno církevní faktografii, přestože oblasti vzájemných historických vztahů mezi oběma zeměmi byly mnohem širší. Ale budiž, toto konstatování není tak alarmující jako ta pasáž Vašeho projevu, ve které se podlézavě a možno říci až blahosklonně  vyznáváte z křivd a násilí na německých občanech československými orgány po skončení druhé světové války. Současně jste si neodpustil vyjádření lítosti, alias omluvy, že cituji: „…poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem, a to i s ohledem na kolektivní charakter přisuzování viny.” Tímto citátem, jste zopakoval pasáž z česko-německé deklarace, kterou před 16 lety v Praze podepsal tehdejší německý kancléř Helmut Kohl a tehdejší český předseda vlády Václav Klaus. Dovolte mi připomenout, že obsah této deklarace se týkal Německa jako celku, zatímco Vy jste jej zneužil k “vylepšení vztahů” pouze mezi Bavorskem a ČR. Že tento výrok má i jisté vedlejší (osobní) aspekty nelze vůbec pochybovat.

     Pane předsedo vlády, tímto výrokem jste nejen zpochybnil výsledky II. světové války, ale také nezodpovědně zkreslil vývoj dějin válečných a poválečných let a nepřímo vyjádřil podporu sudetskému  landsmanšaftu a tím jim dal jasně najevo naději na naplnění některých požadavků z jejich strany. Svědčí o tom výrazná spokojenost představitele sudetských Němců pana Posselta, který Váš projev přijal více jak s nadšením, když se k Vašemu projevu vyjádřil slovy: “Nečas dal česko-bavorským vztahům novou kvalitu…Dalece překonal všechno, v co jsem doufal”. Otázkou je, pane předsedo vlády, co od druhé strany očekáváte Vy osobně a jaký prospěch to přinese samotné ČR? Dovolím si Vám také důrazně vytknout skutečnost, že ve Vašem projevu nezazněla žádná slova na ochranu  českých národních zájmů a suverenity,  neboť z Vašeho projevu to  pro jisté bavorské kruhy znamená výraznou naději na prolomení Benešových dekretů a jiných, v ČR dosud platných omezení.

     Pane předsedo vlády, rád bych Vás nejen upozornil, ale také Vám vytknul velmi závažný nedostatek v projevu, kdy jste hovořil o „poválečném vyhánění a nuceným vysídlení sudetských Němců“. Nevím nakolik jste obeznámen s obsahem postupimské deklarace, proto si  dovolím Vám ji ve stručnosti připomenout (dle Wikipedie):

Postupimská dohoda je český název pro výsledek posledního jednání Velké trojky na Postupimské konferenci, která se konala od 17. července do 2. srpna 1945 v braniborské Postupimi u Berlína. Jednalo se o rozdělení a následné vybudování poničené poválečné Evropy. Jednaní se zúčastnili nejvyšší představitelé vítězné aliance, Josef Stalin, Harry Truman, Winston Churchill, který však prohrál ve stejné době probíhající volby a na zasedání ho vystřídal Clement Attlee.

Na konferenci se také jednalo o již probíhajícím odsunu Němců z Československa, Polska a Maďarska. Strany na požadavky Stalina a zemí, v nichž odsun probíhal, uznaly, že bude potřeba Němce z těchto zemí vystěhovat, ale odsun musí probíhat spořádaně a lidsky. Všechny tři země byly vyzvány, aby prozatím zastavily probíhající vyhošťování.

     Pane předsedo vlády, pokud si dostatečně vnímavě přečetl tyto řádky zjistíte, že v tomto dokumentu není jediné slovo o „vyhnání“ či „nuceném vysídlení“  Němců, ale o odsunu!  Svým výrokem o vyhnání a nuceném vysídlení záměrně či úmyslně (ve prospěch sudetských Němců) dehonestujete a překrucujete obsah tohoto významného dokumentu. Tento Váš čin je neomluvitelný a považuji jej za výroky, které nejsou hodny předsedy vlády České republiky, notabene na půdě bavorského zemského sněmu a proto byste měl rezignovat na svůj post předsedy vlády ČR.

     Kromě jiného, pane předsedo vlády, Vás chci upozornit na skutečnost, že vše, co se událo během válečných a poválečných let, jsou zcela jednoznačným důsledkem vyvolání a existence druhé světové války, která je dílem nacistického Německa. To nelze ničím obhájit ani vyvrátit, protože nebýt II. světové války, vývoj v Evropě, potažmo ve světě, by se ubíral zcela jiným směrem a také vnitřní uspořádání Evropy bylo jen výsledkem, resp. důsledkem II. světové války. To všechno ve svých důsledcích vedlo k ustanovení takových režimů, jaké byly dány možnosti v rámci řešení vítězných mocností. Proto u nás také po válce zapustilo  kořeny dělnické, potažmo komunistické hnutí, proto také jako důsledek II. světové války vzniknul 25. únor 1948 a vše ostatní, jak se svět a hlavně Evropa v tu dobu vyvíjela. Tím chci říci, pane předsedo vlády, že Německo je příčinou všeho zla potažmo následků, které lze evidovat od dob ukončení II. světové války. Německo si je těchto skutečností a následků dostatečně vědomo a také se všem národům, druhou světovou válkou postiženým, veřejně omluvilo.

      Pokud seznáváte, pane předsedo vlády, potřebu se omlouvat sudetským Němcům, pak bych viděl reálné, ve srovnání „viny“ československých orgánů při odsunu sudetských Němců a potřeby se omluvit, že by současné Německo mělo ještě i dnes  lézti  po kolenou s prosbou a omluvou za zločiny, které byly Německem spáchány na stovkách milionů lidí a na škodách desítek států a národů, které byly do II. světové války díky Německu vtaženy. To ovšem nikdo po Německu nechce a ani nepožaduje. Postižené státy vzaly a přijaly  omluvu za dostatečnou a respektují ji. Pak ovšem nechápu, proč by se měla ČR republika dnes dodatečně  a mimořádně omlouvat sudetským Němcům v Bavorsku. Je to snad proto, že je naším sousedem, obchodním partnerem, součást EU, nebo proto, že tím sledujete jisté osobní, ČR nebezpečné cíle? K projevu omluvy a lítosti nad Vámi (nepravdivě) zmiňovanými skutky na půdě bavorského zemského sněmu jste neměl žádný mandát a svým jednáním jste značně poškodil jméno ČR v EU i ve světě. I proto (kromě mnoha dalších důvodů) by bylo žádoucí, abyste opustil křeslo předsedy vlády ČR. Čím dříve tak učiníte, tím méně budete škodit ČR, tím méně budete (snad) v budoucnosti hodnocen jako jeden z nejhorších a nejneschopnějších premiérů, jaký kdo v ČR od r. 1989 zastával. Je ovšem jen na Vaší inteligenci, chápání a racionálním uvažování, jak své dosavadní postavení, potažmo vystupování v cizině, zhodnotíte. Bůh (je-li jaký) Vám buď ve Vašem hodnocení nápomocen!

 

 

14. února 2013                                                                        Jiří  B a ť a , důchodce , Holešov