Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopis premiérovi vlády B. Sobotkovi

Mgr. Bohuslav Sobotka

předseda vlády České republiky

 

Úřad vlády České republiky
nábřeží Edvarda Beneše 4
 

Praha 1 - Malá Strana
PSČ 118 01 Holešov, 26. 12. 2017

 

 

Pane premiére,

 

Poslankyně paní Alena Nohavová (KSČM) v interpelaci ve Sněmovně otevřela otázku nebo spíše problém, týkající se sponzoringu největší zdravotní pojišťovny VZP, která sponzorovala pořad České televize Atlet roku částkou 5 milionů Kč. Není nejmenších pochyb o tom, že by tato částka šla z kapes managementu VZP včetně generálního ředitele, což by v takovém případě bylo jistě více než chvályhodné, jak však konstatuje poslankyně Nohavová, toto sponzorování jde evidentně z účtu peněz pojistníků, určených na léčení pacientů. Zda má pro toto konstatování relevantní důkazy nevím, mohu se však domnívat a také věřit tomu, že pro své konstatování má tuto skutečnost ověřenou. Avšak na základě mnohých nedobrých zkušeností s podobnými finančními aktivitami v orgánech státní správy (tedy nejen s VZP) je takové konstatování ani ne pravděpodobné, jako jisté.

Vy, pane premiére, jste k této záležitosti zaujal pozici váhavého střelce, když nechci přímo říct pozici mrtvého brouka, protože jste na tuto interpelaci paní poslankyně reagoval slovy, cituji: „ ...takže bych určitě požádal paní poslankyni po této interpelaci, abych si přesně poznamenal ten příklad sponzoringu, o kterém paní poslankyně hovořila a budu informovat pana ministra zdravotnictví, aby prostřednictvím zástupců Ministerstva zdravotnictví ve VZP, pokud se to týká VZP, tak aby otevřeli debatu o tom, jak má vypadat vynakládání finančních prostředků v této věci," konec citátu.

Domnívám se pane premiére, že Váš postoj ke společensky závažnému jednání VZP je naprosto nedostatečný, neboť jste se jediným slovem nezmínil o závažnosti takového jednání, notabene, abyste takové jednání veřejně odsoudil. Očekával bych Vaše stanovisko alespoň ve smyslu, že pokud se sdělení paní poslankyně potvrdí, že z toho vyvodíte patřičné závěry nebo opatření. Nic takového jste ale ve sněmovně neřekl. Také Vaše „premiérské“ odhodlání, požádat paní poslankyni o přesnější informace, abyste mohl vznést připomínku na ministra zdravotnictví, se mi jeví jako velmi nedostatečné ale spíše jen jako něco, že jste k případu vůbec něco řekl.

Pane premiére, jistě budete souhlasit s tím, že peníze, které si my občané platíme, mají být použity výlučně na naši léčbu. Tedy ne na žádné zisky a již vůbec ne na jakýkoliv sponzoring. Proto se ptám, pane premiére, jaké je k tomuto případu Vaše stanovisko, kdo a kdy těch 5 milionů na účet pojištěnců do VZP vrátí či zaplatí. Zda její generální ředitel, nebo zda se na to složí celý management VZP. Aby to nedopadlo podobně, když si půjčovali peníze z penzijního fondu V. Klaus či později M. Topolánek a které nebyly dodnes státem na účet pojištěnců vráceny.

Pane premiére, nerad Vás obtěžuji takovými záležitostmi, ale jistě uznáte, že 5 milionů z účtu pojištěnců není zanedbatelná částka zvláště, když se vláda a politici dohadují o platech lékařů, sester, když nejsou včas propláceny lékařům a nemocnicím úkony, odkládají se operace a čekací doby jsou i několikaměsíční, ne-li roční. Pomocí sbírek a nadací se naši občané skládají na různá vzácná a onkologická onemocnění, protože pojišťovny tyto prostředky ne vždy hradí nebo proplácejí a pro celou řadu nemocí, nemocných a jiných potřeb na léčení se trvale peníze z VZP nedostávají.

Očekávám od Vás, pane premiére, že se budete touto záležitostí seriozně a odpovědně zabývat a že mi na tento dopis odpovíte a k případu sdělíte své rozhodné stanovisko. Děkuji.

 

S pozdravem

 

Jiří B a ť a , Holešov