Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co všechno zničila Nečasova vláda

 „Žádná jiná vláda v dějinách České republiky nezvýšila státní dluh tolik. Státní dluh vzrostl během vlády Petra Nečase, za léta 2010, 2011 a 2012, o půl bilionu, tedy 500 miliard korun. Vláda Petra Nečase tak vytvořila třetinu veškerého dluhu od vzniku samostatné České republiky,“ Petr Nečas jako premiér vlády se podílel na rekordním zvyšování daní a nikdo v dějinách České  republiky je nezvyšoval  jako on. Daň z přidané hodnoty na plenky a další zdravotnické potřeby zvýšil z 10 na 21 procent. DPH u potravin, léků, tepla, vody, dopravy, knih zvýšil z 10 na 15 procent. DPH z benzínu, paliv, mobilů, počítačů, bot a mnoha dalších věcí zvýšil z 20 na 21 procent. Nečasova vláda  zvýšila  daně pro pracující důchodce a živnostníky s dětmi. Zavedl zdanění výnosů ze stavebního spoření, zdražil dálniční známku z 1200 na 1500 korun a daně z tabáku zvýšil z 1340 na 1400 korun na kilogram. Pro řidiče jezdící na plyn zavedl daň ze stlačeného zemního plynu ve výši 500 korun za tunu.

Petr Nečas byl věrným služebníkem Bruselu. „Podpořil půjčku na krachující eurozónu ve výši 64 miliard korun z našich devizových rezerv a podpořil zřízení ESM, obludné smlouvy na úvěrování krachujících států eurozóny (která nás zavazuje zaplatit zhruba 350 miliard korun Bruselu).  P. Nečas nevyjednal za to v Bruselu zhola nic, ani výjimku pro ČR ze zavedení eura, ani slibovanou výjimku z Listiny práv EU.

Nečas spolu s dalšími, prosadil bezprecedentní převod státního majetku církvím, aniž by aspoň výsledkem byla odluka státu a církve; a prosadil důchodovou reformu tak špatnou, že se do nových penzijních fondů skoro nikdo nepřihlásil!

Exprezident republiky Václav Klaus na svém pondělním vystoupení na Akci D.O.S.T. tvrdě zkritizoval Nečasovu vládu a zdůraznil, že ČR má nejhorší růst HDP ve srovnání se sousedními státy a má i největší pokles investic. Průměrný růst ekonomiky ve srovnatelných obdobích let 2003–2008 byl 5,8 procenta, zatímco v období 2008–2013 byl růst HDP -0,2 procenta. Horší výsledky měly v Evropě jen Řecko, Portugalsko, Itálie, Kypr a Slovinsko. Česká republika je ze sousedských zemí (Německo, Rakousko, Polsko, Slovensko) jedinou zemí, která se nedostala na předkrizovou úroveň v roce 2008.

Nečasova vláda neškrtala mandatorní výdaje, nýbrž investice, což je podle Klause smrtící. Restrikce investic v rozpočtu je u nás největší ze středoevropských zemí. Investice u nás za pět let poklesly o 19 procent. Letos investice veřejného sektoru dosáhnou zhruba polovinu toho, co byly v roce 2009. Nečasova vláda srazila českou ekonomiku na kolena!