Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pane premiére, jen připomínám, lež má krátké nohy!

25. 6. 2013

     Měli bychom být klidní? Vůbec ne! Pan premiér Nečas nás totiž ubezpečuje, jak jinak, než politicky-koaličně pojatou mluvou s přízvukem odeesácké samozřejmosti, že v rozpočtovém cedníku je ještě dost místa pro další díry. Jinými slovy: „Ekonomická situace se zhoršila, ale mluví se někdy zbytečně katastroficky, zbytečně přehnaně!“, alias „Není tak zle, aby nemohlo být ještě hůře!“

     Nevím, zda to lze chápat stejně jak to říká pan premiér, za slova útěchy, nicméně všichni víme, že jsou to jenom slova (z pohledu občana bla,bla, bla), skutky však jsou zcela opačné. Takových a podobných slov, neřku-li planých řečí, zde již byla celá řada. Je to snad jediné, co politici dokáží brilantně předvádět. Třeba takový Drábek, Heger a ekonomický velmistr a prognosista Kalousek, to je přímo óda na zlatý věk budoucnosti českého lidu. No posuďte sami, jak to lahodí uším, když posloucháte od pana premiéra slova, jako: „Ekonomická situace se zhoršila...“, aby v zápětí sdělil, že: „... máme šestou nejnižší nezaměstnanost v EU! (viz videozáznam  http://www.novinky.cz/domaci/255605-necas-adresnejsi-system-motivuje-aby-si-clovek-nasel-praci.html?ref=zpravy-dne). Domnívám se, že je to slabá útěcha když dobře víme, že cca půlmilionová armáda nezaměstnaných, bez reálné vyhlídky na práci je důkazem, že pan premiér „háže perly sviním“. Nemůže nás přece utěšovat skutečnost, že v jiných zemích EU nezaměstnanost roste, byť o tom lze dost vážně pochybovat s ohledem na Nečasovo konstatování, že jsme v r. 2006 byli „až“ sedmnáctí! Žádnou relevantní statistiku, ani graf k tomuto tvrzení nedoložil.

     Jenže pan premiér perlí dále. „Jsem přesvědčen, že vláda postupovala správně.. Vytvořili jsme adresnější systém, který více motivuje, aby si člověk našel práci,“. Jak snadno lze vyslovit tak bohapustou lež, notabene beztrestně. Je nad slunce jasnější, že jak premiér Nečas, tak Kalousek, Drábek, Heger, ale i ostatní znají velmi dobře realitu nejen v nezaměstnanosti, ale i celkově v ekonomice. Aby obhájili své kroky, neváhají obviňovat opozici tvrzením, že :

     „Pokusům ČSSD zablokovat reformy nepřikládám moc váhu. Základ té argumentace je vystaven na nepravdě, sociální demokraté měli obrovský prostor se vyjádřit,“ míní Nečas. „Je to pokus zablokovat parlament na několik měsíců“. No a jsou čistí jak slovo Boží! Netvrdím, že vše co činí ČSSD činí správně nebo bez postranních úmyslů (tak čistá zas ČSSD není), nicméně většina kroků jsou z pohledu občanů pozitivní, z pohledu vlády však neoprávněně kritická. Bodejť ne, když se v nich promítají prvky sociální spravedlnosti milionů občanů, kteří jsou pro koaliční vládu nezajímavým a přehlíženým davem nejmenovaných socek!

    Jiná situace se však tvoří v souvislosti s nespokojeností, resp. požadavky ze strany  VV. Není čemu aplaudovat, páni a dámy z VV mají dostatečně pokálenou reputaci, ale nelze nevidět pozitivní např. požadavek na provedení inventarizace církevního majetku, který má být církvi vrácen v rámci „již schválené“ restituce. Mohlo by se zdát, že jde o neopodstatněný požadavek, ale troufám si naopak říci, že je to požadavek více než opodstatněný! Je to  totiž typická, fušérská, za to promyšlená a účelová práce koaliční vlády, která odsouhlasila restituci, aniž by věděla, co a kolik se toho má vracet. Neskutečné!

     Ale pan premiér to vidí jinak: Věci veřejné by měly zanechat hrátek kolem personálních změn ve vládě a naplnit dohodu o církevních restitucích. Na mě to spíše dělá dojem, že Věci veřejné chtějí přijít s nějakou otázkou personálních změn ve vládě, a toto má být spouštěcí mechanismus, který to má spustit. Musím říci, že na tyto dětinské hrátky není čas ani prostor. Je třeba seriózně naplnit dohodu, kterou jsme všichni podepsali," řekl Nečas. No právě, dohodu, která byla „ušita horkou jehlou“, protiprávně a na úkor milionů občanů ČR! Jenže, na někoho se nerealizace či pozdržování církevní restituce svést musí, že ano? Tak proč ne na VV, když např. ČSSD, která má rovněž výhrady k restitucím, jim (vládě) tolik nevadí, protože VV daleko více než ČSSD ohrožují stabilitu, ne-li existenci této vlády!

     Zkrátka pan premiér se nám nejen tukem zakulacuje (viz rovněž videozáznam na http://www.novinky.cz/domaci/255605-necas-adresnejsi-system-motivuje-aby-si-clovek-nasel-praci.html?ref=zpravy-dne), ale zřejmě  tukem zasahuje i jiné důležité orgány. Protože to, co pronáší na tomto záznamu je skutečně, ale skutečně zavádějící. Lidově se tomu říká, že si „jeden nevidí do huby“. Tentokrát je to pan premiér, jindy Kalousek, Drábek či Heger apod.

     Závěrem jen možno konstatovat, že vést takové a podobné zavádějící řeči, to by jim šlo, ale udělat něco, co pomůže lidem najít práci, to ne! Zřejmě se drží Drábkem proklamované téze, že „Kdo chce práci najít, ten si ji najde!“. Pro doplnění – nenajde! A když, tak za almužnu (mzdu), která mnohdy nestačí ani na pokrytí nejnutnějších životních nákladů. Snad kdyby nám páni ministři sami předvedli, jak se dá žít a vyžít s dvanácti či patnácti tisíci při nájmu osm až deset tisíc, možná že by to bylo pro miliony lidí dobrým ponaučením. Zvláště by to bylo zajímavé od ministra financí Kalouska, protože ten, jak je známo, si vždycky umí s málo penězi umět poradit! Že se toho nedočkáme, je nasnadě!