Jdi na obsah Jdi na menu
 


MALÉ POOHLÉDNUTÍ

2. 10. 2009

     Bylo toho mnoho, co se v našem malém státě od  začátku roku přihodio. Dopady, či spíše následky současných dnů můžeme svalit právě na tyto události, ale mám-li být objektivní, není to úplně spravedlivé. Jestliže někdo svaluje všechno špatné jen a jenom na světovou krizi, na pád vlády, na neuskutečněné podzimní volby, není to pravda úplná, byť na každé skutečnosti nějaký ten šmouh pravdy je.

     ODS běduje nad pádem vlády, resp. nad ztrátou moci, kterou přes vládu, za pomoci svých koaličních partnerů měla. Aby tomu dala punc vážnosti, připojila k tomu hořekování nad ztrátou image, kterou (si prý) za krátkou dobu svého působení v předsednictví v EU získala a to přesto, že s pošramocenou pověstí do předsednictví ČR, prostřednictvím vlády,vstupovala. Nic se nestalo, tedy alespoň nic takového, co by nás mělo či mohlo nějak výrazně poškodit. Ty krokodýlí slzy pravicových politiků nebyly na místě, své postavení jak na domácím tak zahraničním poli si moc zidealizovali a přecenili. Především však sami sebe. Stejně jako si věřili a pevně věřili někteří pravicoví politici, že se jim splní jejich sen a v ČR bude realizován US army radar. A zase ten nářek a lítost nad tím, že se nám nedostalo té možnosti se USA revanšovat a radar si za humny nechat postavit.

     Neuskutečněné volby do parlamentu ČR, resp. poslanecké sněmovny P ČR si ODS také přivlastnila právo vinit jiné, než samu sebe. Či snad pan Melčák nebyl jejich "kůň"? Stejně jako pan poslanec Schnippel? Jistě že ano, ale vždyť nakonec to byla ČSSD, která neočekávaně, ale zato absolutně správně, s ohledem na možné či předpokládané další problémy ve vývoji stížností k ÚS, nesouhlasila s dalším kolotočem a skandálními událostmi, které by opravdu, ale opravdu poškodily nejen ČR, ale její občany především. Což ovšem ODS a její koaliční partnery zas až tak nezajímalo. Pro ně bylo dostačující, že se ČSSD k věci postavila jinak, než oni chtěli. Jistě, i tato událost má celou řadu negativních dopadů, především na ekonomiku, vyhozené peníze na volební kampaň se již nevrátí, ale je správné z toho vinit ČSSD? Cožpak jádro pudla není u těch dvou výše jmenovaných? Ale přece nebudou kamenovat někoho, který byl a snad i nadále je, jejich potřebným číslem do hlasovacího procesu. Nemá smysl celou věc detailně pitvat, to podstatné bylo řečeno. My nic, my muzikanti.

     A úřednická vláda? Ta pravicovým politikům také moc nevoní, tedy aspoň v poslední době. To bylo obav, jak bude vláda "nepolitiků", vláda vzešlá nikoliv z voleb, ale především vláda, která má obsazení ta zvaně neutrální a co nejhlavnější, bez možnosti přímého vlivu ODS. A to je irituje nejvíce. Mohu-li osobně hodnotit dosavadní práci vlády, je to nejlepší vláda (jako celek) za poslední léta, ne-li od dob sametové revoluce. A to zvláště proto, že na rozdíl od vlád minulých  šla vstříc  jak světové, tak potažmo domácí krizi, s ofromným státním deficitem a problémama, které neměla žádná jiná vláda před ní. Byť je okopávána, bodyčekována, napadaná a osočovaná ze všech stran, svou pozici si drží a věřím že zdárně udrží až do původně plánovaného termínu voleb v r. 2010.

     Tímto končím malé, či krátké poohlédnutí. Zdaleko jsem se nezmínil o všem, co se událo a mělo na naši společnost vliv. Ale ani jsem to neměl v úmyslu. Snad těch několik řádků postačí k tomu, abych se vyjádřil stručně a jasně k tomu, co se u nás dělo a děje. Co bude dál, to se ukáže v nejbližích měsících. A jen doufám, že ono známe: Kdy bude u nás lépe? nebude mít i tu originální odpověď : Už bylo! Vždyť naděje umírá jako poslední!

Zdraví vás všechny                                                                                                             Jiří B.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář